fotoberoende

tankar i färger och ljus

jag vill bara måla

Olympus fick en betydlig konkurrent i form av fina penslar och bunt papper med små roliga färgfyllda tuber, akvarell alltså. Det går åt åtskilliga timmar med lekar på pappret. Jag glömmer mig bort och känner knappt hunger. Katter och min man börjar gnälla ;-) De sista dagarna är jag försen med maten och det behövs städa hahaha. Faktum är att efter kursen på Garden of Lemons blev jag så tagen av nya möjligheter och utforskar  akvarellen på olika sätt... oftast är jag frustrerad, men det går framåt och ibland blir det även målning...

Så Olympus var ledsen och jag fick avbryta mitt "kladderi" och fick honom ut på en sväng till havet och även "plågade" katten med liten fotosession. Ja, katten, den lille lort som vi kallar nu Maluszek ställer till då och då, men man kan inte vara arg på en så söt varelse. Han rullar sig charmigt på golvet och ger ifrån sig sådana ljud som är så avväpnande att ibland tycker jag att vi fick ett väsen i huset och ingen katt. Dessutom är han farligt smart och gillar åka bil... Ja, han gillar alla dumheter vi kan visa honom. Han blev riktigt fin, vuxit, fick muskler och strålar av lycka och glädje, samt spinner som en traktor och får oss att skratta...

Jag har en del bilder från sommaren, men de väntar fortfarande för framkallning så det blir lite hipp som happ av det senaste och jag vågar publicera även akvareller ;-)

Från mobilen:  ;-)

Samtidigt förlåt att jag var lite frånvarande, ska försöka bättra mig och surfa lite oftare, fast jag läste en del bloggar utan att kommentera. Ligger efter även i min artschool hos Jean Haines. Dags att skärpa mig. Men jag älskar att måla.... och målande tar tid... det går inte ha bråttom med penslar.

och ett litet makro:

Idag regnar det så det blir kanske mer tid för dator ;-)

Inlagt 2023-10-02 08:51 | Läst 1077 ggr. | Permalink
Du kan måla med ljus du Halina! Fasen vad bra.
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:33
Tackar ödmjukast Peter :-)
Blir så glad över dina ord.
Hälsningar Halina
Vackra bilder både foton och akvarell. Har anmält mig till en helgkurs i akvarell. Får se om jag kan få inspiration till det igen. Du inspirerar!
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:35
Tusen tack Lola :-) Det är roligt med kurser! Det blir alltid något. Önskar dig lycka!
Jag kommer ihåg dina fina målningar så jag håller tummarna :-)
Varma hälsningar
Halina
Fin samling bilder både foton och akvareller
Jag har funderat på an akvarell kurs, är värdelös på att teckna men något abstrakt kan det säkert bli :-)
Mvh Bengt
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:40
Tusen tack Bengt :-) Jag är uselt på att teckna, men man behöver inte teckna med akvarell... Det är färger och vatten som "gör jobbet" ;-) och det är himla roligt!
Hälsningar Halina
Sagolikt vackert, oavsett det är foton el akvareller! Hälsningar/. Björn
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:43
Tusen tack Björn :-) Jag bara "lajkade" på sistone för att penseln tog hela min energi, men jag ska bättra mig ;-) och ska kommentera lite med.
Varma hälsningar
Halina
Härliga vyer och vackra akvareller, förstår att det är roligt att måla hoppas att du kan turas om mellan pensel och Olympus.
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:46
Tusen tack Morgan :-) Just nu stackars Olympus bara sover som katter ;-) Penseln tog över, men det kommer fler bilder så småningom. Hösten brukar vara vacker och lockande att ge sig ut...
Hälsningar Halina
Vilket härligt och positivt inlägg, man blir ju glad av att läsa om ditt målande och katten som har det så bra hos er. Han är skön när han ligger på rygg och spretar med tårna. Du har talang både för foto och akvarell, helt klart och det passar utmärkt att visa bilderna tillsammans som du gör.
Hälsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 09:15
Tack så mycket Lena :-) Katten är lite som Dr Jekyll och Mr Hyde. När han förvandlas, särskilt på kvällarna, till Mr Hyde, vill jag strypa honom, annars är han oemotståndligt sööööt den lille lort ;-) Han är så överlycklig så det strålar starkt över honom och det gör oss glada också. Även om det blir tröttsamt då och då.

Man skapar olika bilder och det blir konstig blandning ibland, som med allt annat i livet.
Nu ska jag kolla runt hos Er :-)
Varmaste hälsningar
Halina
Så vackert både foton och akvareller. Tar man din första akvarell så ser det så ”enkelt” ut, men när man väl försöker så blir det inte riktigt som man tänkt sig. Jag var på bokmässan i helgen och en bok som hamnade i påsen var akvarell på 5 minuter, tänkte det var något för mig 😊. Din bild 7 från nedan, ser nästan ut som en akvarell, den med vågorna vid havet, giller verkligen den.
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 08:32
Tackar ödmjukast Peter :-) Jag tror att det är hemligheten att det ska se enkelt ut ;-) Jag vet inte, jag kämpade med den ett tag i olika versioner. Denna var ok, men jag ser brister och ska göra om den.

Läste din kommentar igår kväll och tänkte på ditt intresse för akvarell. Själv köpte jag först massa olika böcker för att fatta lite teori och hitta info om penslar, papper, färger osv... Grävde fram en bok som jag hade stor nytta av: The Complete Watercolorists Essential Notebook av Gordon MacKenzie (https://www.adlibris.com/se/bok/the-complete-watercolorists-essential-notebook-9781440309052)
Länkar, men jag tror att man kan hitta den även på biblioteket.
Skickar även länk till själva akvarellisten: http://www.gordonmackenziewatercolours.com/
Boken är naturligtvis på engelska, men begriplig och med mycket skojiga uppgifter och fina beskrivningar. Han förklara väldigt bra olika tekniker i ord och bild. Samt boken innehåller massor med fina målningar,
Och en svensk akvarellist Erik Lundgren som även har kurser: https://akvarell.se/ och man kan hitta tutorials på YouTube.

Fotot du gillar är tagen med mobilen, väder var inget vidare och jag trodde inte att det kan blir några bilder. Du vet vid havet är ibland bara grått grått grått..., men jag fick en stund med fint ljus ;-)
Tackar så mycket och nu ska jag kolla runt lite. Det regnar igen fast igår målade jag hela dagen ;-)
Varma hälsningar Halina
pdahlen 2023-10-03 08:41
Tack för länkarna, ska titta, tid är en bristvara. Håller just på med ett nytt sätt att redigera astrofoto, tar lite tid att få en struktur i detta och när man lär sig ett steg till, så vill man även redigera om det gamla och så håller man på.

Glömde fråga, du skrev tuber för akvarell, är det någon skillnad mot de plattor som jag har som gammaldags vattenfärger?
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 09:04
Det stämmer! Tiden är knepig, bara försvinner. Dina astrobilder är enastående!
Angående koppar, det beror på vad du har. Själv använde jag mycket torra färger i början. Det viktiga är att färgerna är ljusstarka, det vill säga artist kvalité. De har bättre pigment och håller med tiden. Det finns ukrainska färger som är bra och billiga, Rösa eller Rosa heter de. Innan kriget var det andra som var användbara, men nu vill jag inte nämna de. Jag använder W&N och Daniel Smith tuber, men de har koppar också i olika storlekar.
Varma hälsningar
Halina
pdahlen 2023-10-03 10:32
Tackar, jo jag har köpt färg, penslar och papper av bra kvalité då dottern som målar akvarell har guidat mig
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 10:50
Vad bra att du har dottern som kan guida dig :-) Glömde att du skrev tidigare att din dottern är akvarellist.
En länk till: https://mariannegross.dk/
Har varit på kurs hos henne flera gånger. Hon kan svenska ;-) och är mycket trevlig och väldigt bra lärare.
Hälsningar Halina

PS
Nu ska jag måla ;-)
Det blir snyggt detta, med eller utan pensel..
HaD/Gunte..
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-03 09:05
Tackar ödmjukast Gunte för dina fina ord :-) Det värmer mycket!
Hälsningar Halina
Vacket målat, både med kamera och pensel!
Om vem kan motstå Maluszek, verkar stortrivas med tillvaron.

Tommy S.
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-04 07:48
Tusen tack Tommy :-) Maluszek börjar anpassa sig och han är som självaste lycka i kattkropp, helt otrolig. Vi hade olika katter under många år, men jag har aldrig sett en sånt springande glädje på fyra ben ;-)
Hälsningar Halina
Det går fint med både måleri och foto ser jag, vilken energi du har! Katter har en fantastisk läkningsförmåga, fint sällskap du fått.
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-04 07:51
Tusen tack Stefan :-) Jo, katter är otroliga och jag önskar ibland att de kunde tala.
Hälsningar Halina
Du kan verkligen både måla och fota, så fint! Då jag nu försökt med akryl vet jag hur svårt det är. Jag har nu flera dukar med 17lager färg och fortfarande inget motiv. Haha..inte gett upp riktigt ännu. Mvh Nina
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-04 07:54
Tusen tack Nina :-) Bara måla på... Jag provade med akryl, men trivs mest med akvarell och efter ett tag med många kämpiga övningar börjar det ta form och jag älskar att måla.
Hälsningar Halina
Oavsett om du målar med pensel eller med kameran, så blir dina alster mycket sevärda. Gillar när du använder kameran som verktyg, då du experimenterar med ljus och färger i stor konstnärlig stil. Att kunna behärska tekniken med akvarellmålning är något jag själv avundas, men gärna skulle vilja testa någon gång. Att du besitter den förmågan, framgår av dina alster i den här bloggen. Inspirerande!
Svar från Halina Strandskatan 2023-10-04 16:30
Tack så mycket Per Erik :-) Roligt att du gillar mina bilder. Jag rekommenderar hjärtligt att börja experimentera med akvarell... det är mycket avkopplande och resultatet blir alltid en överraskning... ibland blir det något och ibland blir papperskorgen full, men så är det med allt ;-)
Hälsningar Halina



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver